אולי הכי יפה בעיר
לבית ביאליק הגענו די במקרה, אחרי שבת מוקדמת בים אי שם בתחילת הקיץ. זה לא שלא היינו שם קודם - כיכר ביאליק היא אחד המקומות האהובים עלי בעיר, אבל לבית עצמו לא נכנסתי מעולם. בכל מקרה, באותו בוקר ראינו שפתוח והחלטנו להיכנס.
מהשנייה הראשונה התאהבתי בבית - הצבעים של הקירות מטריפים, בעלי חומריות יפהפה שגורמת להכל להרגיש חי. הבית הוא גם סימטרי ומוקפד, אבל גם נועז בבחירות שלו - החל מהמרצפות ועד הצבעים העזים כל כך. הקשתות גורמות להכל להרגיש כמו סצנה ים תיכונית, וזה מרגיש כאילו נחתת בבית מרוקאי שרוהט ע”י אדם אירופאי.
האדריכל הוא יוסף מינור אשר נולד במוסקבה לאב נוירולוג, ונכד לרב הראשי של העיר. הוא למד אדריכלות במוסקבה, וגר תקופה בברלין - עד שעלה לארץ והשתלב במפעל הבנייה בתל אביב. הוא היה ממובילי הסגנון האקלקטי שביקש לשלב בין מזרח למערב - מה שבהחלט הורגש בבית הזה.
את התמונות צילמתי עם הנייד, כי הביקור לא תוכנן, ובמשך כמה ימים חשבתי לחזור ולצלם עם ציוד נורמאלי. בסוף וויתרתי על הרעיון כי אני יודעת שיש משהו ראשוני בתגובה לחלל שהוא יותר חשוב מהרזולוציה, וגם האמת היא שהנייד עשה עבודה לא רעה בכלל.
קצת על הבית:
הוא נבנה ועוצב תוך מעורבות מלאה של ביאליק עצמו. המבנה האדריכלי המרהיב, עיצוב פנים הבית, התאמת הצבעים המוקפדת והן הגן שטיפח המשורר במו ידיו, מעניקים למקום תחושה מלכותית. לאחר פטירתו בשנת 1934 שימש הבית את אגודת הסופרים העבריים, ואת אגודת בית ביאליק שמתפקידה היה לשמר את המקום. עם השנים הפך הבית לספריה לילדים עד ששופץ ב- 1980 והפך למוזיאון הנאמן לרוח שנות השמונים.
עבודת השיקום והשחזור שתוכננה ע”י אדריכלית השימור ניצה סמוק שמה לה למטרה לשקם ולשחזר את הבית תוך נאמנות לבחירתו של ביאליק. בתוך כך, נחשפו הצבעים המקוריים של קירות הבית על עיטוריהם הייחודיים, שהיו מכוסים עד כה ושוקם הריהוט המקורי.
הבית מאופיין בבניה אקלקטית מיוחדת במינה המשלבת אלמנטים מזרחיים ומערביים, עיטורים אוריינטליים לצד אירופאים: קשתות, מגדל, כיפה, אח, רצפות מצויירות ועוד – שנתנו ביטוי מוחשי לתפישתו התרבותית של המשורר. בקומה התחתונה של הבית נמצא ארכיון בית ביאליק. במסגרת עבודות השיפוץ הוכפל שטח הארכיון והותקנו בו מערכות מתקדמות לשימור המסמכים יקרי הערך. הארכיון מאגד את מכלול יצירתו ופועלו התרבותי והלאומי של ביאליק: כתבי יד נדירים, קטעי שירים, סיפורים, מאמרים, נאומים, תעודות ועוד.
[מתוך האתר הרשמי]
בית ביאליק | רחוב ביאליק 22 | תל אביב